Belgische Polydor singles in de jaren 60.


In aansluiting met het Belgische Beatles Polydor-verhaal voeg ik -puur informatief- vijf lijsten van 'vergeten' Belgische Polydor releases.

Bij uitgiftes van Belgische artiesten bestaat het serienummer ( NH 3000 reeks)  uit 4 cijfers + prefix 'NH'.
Bij uitgiftes van buitenlandse artiesten (waaronder The Beatles) bestaat het serienummer uit 5 cijfers + prefix 'NH'.

Polydor Brussel had geen eigen platenperserij / drukkerij in België en moest dit werk dus uitbesteden.
Tot ± 1966 worden bijna alle Polydor singles geperst bij SOBEDI Gent. Er werd toen nog gewerkt met eigen lettertypes die manueel moesten worden gezet in de drukkerij van SOBEDI. Het typisch zwarte lettertype dat voor  POLYDOR België werd gebruikt (tot ± 1966) komt ook voor  bij andere Belgische labels zoals Olympia (het huislabel van SOBEDI),  RIVA Records, Ronnex, Luna Records,… 
Kijk ook eens naar de ‘A’ na het serienummer. We zien een klein horizontaal streepje bovenaan (linker zijde  van het label). Ook erg typisch voor een Belgische NH 3000 persingen: het serienummer staat - vanaf NH 3010 - twee keer op het label tussen 1962 en eind 1965/begin 1966. We zien ook dat de lay-out van het label verandert in de loop der jaren. Het geschreven matrixnummer is meestal ook van hetzelfde handschrift! De lijst van binnenlandse artiesten is niet volledig. Kan je releases toevoegen...laat het me weten.

Ook de echte namen van de aliassen van de componisten en tekstschrijvers op de labels zijn interessant om weten. Volgende aliassen kennen we: Forma (=Werner Huys), Welton (=Jean Van Hooren), Panken (= Constant Verbeeck), Lambr (= Leon Lambrechts, eigenaar van Monopole records), Dana (=Roger Danneels), Mie Rakel (=Willy Lustenhouwer), Tubor (=Maurice Mertens). Iedereen wou een deel van de koek en de verdeelsleutel was grosso modo 1/3 voor de tekstschrijver, 1/3 voor de componist en 1/3 voor de uitgever.

 

Polydor releases buitenlandse artiesten

Periode 1964-1967 Inclusief de Belgische Beatles Polydor single.

Polydor releases binnenlandse artiesten

Adamo Polydor Tony Dua Polydor John Larry Polydor Stafke Fabri

 

Periode 1960- 1962 oranje label

Periode 1963- 1964 oranje label

Periode 1964- 1965 rood label

Periode 1966-1967 rood label

Periode 1968-1970 rood label